Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că liderii europeni urmează să discute despre plafonarea prețului gazelor naturale utilizate pentru producerea de energie electrică.
Aceasta în contextul în care statele europene sunt destul de divizate în ceea ce privește plafonarea prețului gazelor.
Discuția urmează să aibă loc la finalul acestei săptămâni, a spus Charles Michel, citat de Agerpres.
„Trebuie să ne intensificăm cele trei linii de acţiune: reducerea cererii, garantarea securităţii aprovizionării şi ţinerea sub control a preţurilor. Asta include: achiziţii comune de gaz, dezvoltarea unui sistem de referinţă care să reflecte cu acurateţe condiţiile de pe piaţa gazului şi examinarea unei limitări temporare a preţurilor”, a precizat Michel în scrisoarea sa de invitaţie către liderii din UE pentru întâlnirea de joi şi vineri de la Bruxelles.
De asemenea, oficialul se așteaptă și la alte intervenții pe piața energiei, mai notează acesta.
Plafonarea prețului exporturilor de gaze rusești de către blocul comunitar ar duce la oprirea livrărilor către Europa, a declarat șeful Gazprom, Alexei Miller, duminică, reluând o amenințare recentă pe care a făcut-o liderul de la Kremlin.
Șeful companiei de stat a detaliat, duminică, care ar fi baza sistării livrărilor, dacă de implementează planurile discutate la Bruxelles privind o eventuală plafonare a prețurilor la gazele naturale din afara UE.
Conflictul din Ucraina i-a determinat pe clienții din Uniunea Europeană să-și reducă achizițiile de energie rusească, în timp ce G7 și UE încearcă să impună un plafon de preț pentru petrolul și gazele rusești.
„O astfel de decizie unilaterală este, bineînțeles, o încălcare a contractelor existente, ceea ce ar duce la o încetare a livrărilor”, a declarat Alexei Miller la televiziunea de stat.
Reducerea livrărilor din Rusia, al doilea cel mai mare exportator de petrol din lume după Arabia Saudită și cel mai mare exportator de gaze naturale, ar afecta piețele globale de energie, lăsând economia mondială să se confrunte cu prețuri și mai mari la energie